2012. március 20., kedd

Egó-vár

Mivel ilyen jó idő van, reggel kitártam az ablakot, és ahogy voltam, jógázni kezdtem. Kis török zenével, füstölővel szentelve meg a mozdulataim varázsát. Tegnap kissé átadtam magam démonaimnak. A siker hajhászására az őrületig rá lehet kattanni. Amikor a bal kéz nem tudja, mit csinál a jobb. Az agy megtelik nyüzsgő akarással, megsérül a koncentráció, megszűnik a viszony az énfelettivel.

Mikor már épp a hajam kitépése foglalkoztatott, tudtam, hogy csak a meditáció segíthet. Újabban Balogh Béla irányított meditációira szoktam rá. Régen nem szerettem az irányított meditációt, mert nem szívesen kerültem irányítás alá. Nem bíztam senkiben, semmiben, csak magamban. Mindig betettem egy zenét, meghatároztam a koncentrációm tárgyát, és mentem általa az ürességbe. Nem volt rossz az sem, de talán könnyebb, ha irányítanak...

A legnagyobb hibám, hogy nem tudom magam elengedni. Szabadságomban leginkább ez korlátoz. Elengedni magam=elengedni az egót, a személyiséget. Amíg ezt nem tudom megtenni a nap jelentős részében, egóm rabszolgájaként fogok működni.
Ez sok mindenre kihat. A táncban nehézségeket okoz, talán életem egyik legnagyobb kihívása ez: legyőzni önmagam. Legyőzni és megvalósítani.
Az egóm korlátoz továbbá az érvényesülésben. A helyzet az, hogy a szabadság nem a korlátlan érvényesülésről szól, hanem az érvényesülés kényszerétől mentes állapotról. Van különbség. Az elsőben az ember azért küzd, hogy elérje a vágyait, és nem történik meg. A második esetben pedig nem küzd, mert tudja, hogy része az áramlásnak, és anélkül érvényesül, hogy ezt különösebben akarná. Nem akarja, mert tudja, hogy megtörténik, erre léte a garancia.

Nem hiába mondják tehát, hogy szabadságot csak annak adj, aki elviseli. A szabadság a filozófiák egyik sarkalatos pontja, fő kérdése. Eleinte azt hittem, az már önmagában elég, hogy megtettem egy lépést, azaz elhárítottam magamtól a szabadságomban korlátozó külső körülményeket. S mi történt? Megjelentek a szabadságomban korlátozó belső körülmények...
Nem véletlen tehát, hogy ebben éltem a külvilágban is.
Így jutottam el az egómig, amelyet sokáig nem értettem: miért is kellene lemondani róla? Hiszen hasznos. Azért van, hogy meghatározzam magam a világban. Ezt csak úgy tehetem, hogy először is elhatárolom magam. Elhatárolom mindentől:akkor hogy is kerülhetnék bármi közelébe, ami fontos? Nahát éppen ez az!

Sri Chimnoy véleménye az egóról:

"Az egó az a valami, ami az élet minden területén korlátoz minket. Isten gyermekei vagyunk. Egyek vagyunk Istennel. Az egó azonban azt érezteti velünk, hogy nem tartozunk Istenhez, hogy teljesen idegenek vagyunk a számára. Legjobb esetben is azt érezteti, hogy Istenhez megyünk, és nem azt, hogy Istenben vagyunk...
...Az egó elkülönülés és egyéniség. Az elkülönülés és az emberi egyéniség nem élhet az egység és az egyetemesség tengerében. Az egó csak a személlyel és az ő tulajdonával foglalkozik. Ha az egyetemes tudattal foglalkozunk, az egész világegyetemmé válunk..."

Osho szerint:

"Te egy sebet hordozol magadban. Az egóval egész lényed egy nagy sebbé válik. És te mindenhová magaddal cipeled ezt a sebet. Senki nem akar téged megbántani; ne gondold, hogy az emberek csak arra várnak, hogy megbánthassanak. Hiszen mindenki a saját sebével van elfoglalva; afölött őrködik. Kinek lenne erre energiája? Mégis megtörténik, mert szinte alig várod, hogy megsértsen valaki; készen állsz, kivont karddal várod a sérelmezőt. A tao emberét nem érintheted. Miért? Mert nincs kit megérinteni. Ezért seb sincs. Ő már gyógyult, egészséges és egész. Csodálatos a szó: "egész". Az "egészséges" szó törve az "egész". Ő pedig egész és egészséges - szent.

Légy tudatában a sebednek. Ne segítsd a növekedését; hagyd, hogy begyógyuljon. Begyógyulni azonban csak akkor lesz képes, ha a gyökerekig hatolsz. Minél kevésbé élsz a fejedben, annál inkább gyógyul a seb. Ha nincs fej, seb sincs. Élj fej nélkül. Élj teljes lényként, és fogadj el mindent. Próbáld ki csak huszonnégy órára, hogy bármi történjen is, te mindent elfogadsz. Ha valaki megsért, fogadd el, ne reagálj, és figyeld meg, mi történik. Hirtelen elindul benned egy olyan energia, amit eddig soha nem éreztél."

A sport, a tánc, a jóga, az alkotás hasznos. Akkor nem te vagy ott, de még inkább te. Vagy inkább te és a többiek. Te és az univerzum. .. Akkor már nem vagy elkülönülve.



2012. március 14., szerda

Hangulatjelző

Csak a füstje marad

...Nem érted még
ha én elhagylak
nem lesz már senki
melletted...


Voksodat már letetted.
Más kellett helyetted.

Nem tükörbe, csak körbe-körbe nézel.

Hátam mögött hervadt világok.

Ösvényem, jóllehet, az égig ér fel,
néha mégis visszaszivárgok...

Elfáradt érzelmek, szenvedélyek
virrasztó haloweenje ez a vers.

Azt hittem, hogy a boldogság
egyben tökéletes.

Kezedben maradt a kilincsem. 
Most állsz, és gondolkozol.

Számolgatod, hogy ki nincsen.
Idegen ruhába gombolkozol.

Kapaszkodj csak, úgysem tart meg.
Ami tartana, kivágtad rég,
gyújtósként mind elhasználtad.
De neked még ez sem elég.

Látod a füstöt? Szerelmem ég...

2012. március 10., szombat

Már lehet



Tavasszal már lehet 
a téren kirakodóvásárt játszani,
s napszemüvegben a buszon,
titokzatosnak látszani.

Tavasszal már lehet 
mosolyogni a szembejövőre,
mikor többezer napsugár
jut az utcán egy főre. 


Tavasszal már lehet 
szeretni azt is, akit nem,
hiszen csak ilyenkor válhat
igenné a két nem.

2012. március 9., péntek

Találkozás

Erős vagyok.
Ismerős magamnak.
Most jó.
Könnyeim szaladnak...

Ekkor az arcomba nevetek.
Míg háttérbe szorított az egó,
azt hittem, vagyok valaki,
aki semmire se jó.

Most már tudom,
hogy nem valaki, hanem vagyok.
Aki.
S lassan élőlénnyé halok...

2012. március 8., csütörtök

Nőnapló

Régóta létezik egy megállapításom, miszerint a nőnap is a férfiakról szól. Hogy miért? Mert a férfi-történelem lelkiismeretének az elaltatását látom benne. Különben lenne férfinap is. És miért ne lehetne?

Nő nélkül nincsen növekedés, fejlődés. Épp ezért a világ fejlődése a nőkön múlik. Most már lélekben kell növekednünk, nem pedig külsőségekben. Hiszen ezek a dolgok csak felemésztik azt a gazdagságot, melyet öröktől fogva birtokolunk. Női minőségeink: a képzelet, az intuíció, a spiritualitás, a lelkierő, az elfogadás.
A Mindenség egyensúlyra törekszik. Ez az egyensúly mindig megvalósítja önmagát! Az iparosodás következtében a világ elanyagiasodott. A hosszas férfiuralom hatására lelki életünk elsatnyult. S úgy látszik, a gazdasági válság csak az első jel arra, hogy ez az út nem járható. Felerősödött a spiritualitás iránti igény, amely kapcsolatban áll a női upcominggal. Amíg a parlamentben nem lesz 50-50 százalékos a női és férfi képviselők aránya, addig nem valósulhat meg a kiegyensúlyozott kormányzás. Amíg nem kerül az igazgatói székekbe ugyanolyan arányban férfi és nő, addig nem lesz kiegyensúlyozott gazdasági élet.

De miért kell ezt magyarázni? Hiszen olyan evidens, hogy nincsen nappal éjszaka nélkül. Mi lenne, ha egyszer csak jönne a Nap, hogy akkor most örökké sütni fog, és nem hajlandó lemenni. Kiszikkadna a földgolyó, nem lennének álmaink. Elveszne a romantika, a titokzatosság, a misztikum.
Vagy ha örökké éjszaka lenne! Semmi nem teremne meg fény nélkül, vakon tapogatóznánk a világban.

Férfinek, nőnek egyenjogúvá kell válnia. Ugyanakkor a férfiban és a nőben, önmagában is meg kell tudni találni a másik félt. 50-50 százalékban. Akkor már nem lesznek nemek, csak igenek.

2012. március 1., csütörtök

Egy hétköznapi angyal



Ezüstös távolban, az ég motelében, 
kristályt lehelsz
szobatündérnek látszó legények
ajkaira.

Majd android alkalmazások
robotolnak a réten, ahol
a szinyeiszerű piknik színeit válogatod, 
hogy
azután megörökíthesd a 
magadba öltözött tájat.